Próbáljunk meg nem belemerülni a nyelvtanulás különböző online módjainak keresésébe. A legfontosabb, hogy ragaszkodjunk a tényleges tanuláshoz – mindannyian tudjuk, hogy az internet elvonhatja a figyelmet! A világ 4,5 milliárd weboldalával könnyű elkalandozni.

Ma több lehetőségünk is van, a kiváló online tanfolyamok interaktív minitanfolyamokat tartalmaznak. A weboldalak felhasználóbarátok és könnyen kezelhetőek, a legtöbben különösen jó munkát végeznek a mondatszavak sorrendjének tanításában az intuitív színkódolás és a világos magyarázatok révén. Ha ennél egyszerűbbre vágyunk, akkor az online szótár is tökéletesen megfelel.

Használjunk tanulókártyákat és kvízeket

A tanulókártyákkal a gyakori probléma, hogy memorizálásra ösztönöznek, így az információ elválik a szövegkörnyezettől. A való életben azonban a szókincset különböző kontextusokban használjuk. Jók a kártyák, de ha a szókincs napi gyakorlásban történő használatára gondolunk, akkor leblokkolhatunk, amikor a kártyán lévő szavakat kell kimondanunk.

A szókincs memorizálásának egyik népszerű módja a mentális rövidítések használata, amelyek segítenek emlékezni a bonyolultabb fogalmakra vagy szavakra. Például asszociációkat hozhatunk létre a szavak között. Ha ez nem működik, akkor kitalálhatunk egy rövidítést. A bökkenő persze az, hogy még mindig meg kell jegyezni a rövidítéseket, dalokat vagy asszociációkat, de gyakorlással és egy kis kreativitással boldogulni fogunk. Valamint minél tovább gondolkodunk egy rövidítésen vagy asszociáción, annál jobban fogunk emlékezni a kapcsolódó szóra.

Kezdjük egy alapszinttel

A hivatalos iskolákban az A a kezdőt, a B a középhaladót, a C a haladót jelenti, és minden szint alsó (1) és felső (2) szintre oszlik. Tehát a felső kezdő beszélő a C1, az alsó haladó pedig A2. Ezek a szintek nemcsak konkrétak, hanem abszolút mérhetőek is, hiszen hivatalosan elismert intézmények vizsgáztathatnak és állíthatnak ki diplomát német, francia, spanyol, ír vagy bármely más hivatalos európai nyelvből. Ez azonban azt is jelenti, hogy mi is figyelhetjük a saját szintünket.

Hasonló bejegyzések