Sokan mondják, hogy a szerelem nem létezik, hanem neurotranszmittereknek is nevezhetjük őket. Amikor szerelmet érzünk, akkor szerotonin, adrenalin, oxitocin és vazopreszin mellett különböző agyterületek és neurotranszmitterek lépnek egymással kapcsolatba, amelyek olyan érzelmeket okoznak, mint a szívfájdalom.

Igazából a szív nem érez, hanem minden az agyra vezethető vissza. Az idegsejtek a felelősek azért, hogy továbbítsák az információt, és egyszerre akár 60 vegyi anyagot is figyelembe vesznek.

Ennek a következménye, hogy pillangókat érzünk a gyomorban, idegesek vagyunk, izzad a tenyerünk és szinte biztosak vagyunk benne, hogy szerelmesek vagyunk. Azonban gyakran vesszük észre, hogy ez az érzés egyszer csak elillan.

Ezt sokan összekeverik azzal, hogy már nem ragaszkodnak a párjukhoz, pedig nincs másról szó, mint a transzmitterek változásáról. Nem kell megijednünk ettől, hanem közösen is dolgozhatunk azon, hogy a szeretet megmaradjon.

Most akkor van igaz szerelem?

Ha az igaz szerelemre gondolunk, akkor rengeteg vers, dal és film juthat az eszünkbe, mivel a média gondoskodik arról, hogy ismerjük a jelenség folyamatát. A mások által elmesélt történetek bevésődnek a gondolatainkba és az életünkre is levetítjük. A legtöbb ilyen sztori jól végződik, a főszereplő rátalál a nagy Ő-re, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A valóságban azonban ez teljesen máshogy szokott zajlani, és nem nevezhető zökkenőmentesnek sem. Pont ezért az igaz szerelem csak egy minta, amit az elvárásaink és a körülöttünk élők nézete változtat.

A boldog párkapcsolat akkor nevezhető igaz szerelemnek, ha megtaláljuk életünk párját, akivel ezután leéljük az egész életünket. Ilyenkor nem a rövid távú örömök, hanem a hosszú értékek megtartása. A mélységes tisztelet és szeretet indít mindenkit arra, hogy ne féljen a problémáktól, mivel egy tiszteleten alapuló kapcsolatban még az impotencia is legyőzhető.

Az elköteleződés azt mutatja, hogy az erős kémiai reakciók hiányában is lehet igaz a szerelmünk, annak ellenére, hogy mindig is lesznek hullámvölgyek, még a legboldogabb kapcsolatokban is.

Hasonló bejegyzések