Sok helyütt láthatók manapság olyan kisebb és nagyobb testű állatok, akik szerető gazdi hiányában sajnos kóborlásra kényszerülnek. Megfelelő minőségű eledelhez nem jutnak, gazdájuk gondoskodásának hiányáról pedig nem is beszélve. Ilyenkor jöhetnek képbe azok az állatmenhelyek, akik ezekért az otthontalan állatokért léteznek.

Segítségnyújtás felsőfokon

A legtöbb állatmenhely Magyarországon sajnos elég nehéz helyzetben van, mert legtöbbjük adományokból, az adók egy százalékából, és az önkéntesek segítségével tudnak csak működni. Szinte minden megyében találunk egy vagy több menhelyet is, ahová bátran bevihetjük az utcán talált kiskutyát, kiscicát, vagy más állatot, akinek gazdáját nem leljük, vagy úgy tűnik, egyáltalán nem is volt gazdájuk.
Élelmet, szálláshelyet, orvosi ellátást, az állatoknak való felszerelést, játékokat mind-mind biztosítják számukra, hogy védettek legyenek, megfelelő táplálékhoz jussanak, és nem utolsó sorban szeretetet és gondoskodást kaphassanak a gazdi nélkül maradt kisállatok. Az itt dolgozó emberek szívük minden szeretetével és odaadásával azon munkálkodnak, hogy az állatkák a lehetőségekhez képest boldogan és védetten élhessenek, majd a leendő gazdinál méltó helyük legyen.
Sok esetben nem is csak az alapvető fontosságú feltételeket biztosítják számukra, hanem egy-egy nehezebben kezelhető eb esetében például folyamatos kutyakiképzéseket tartanak, vagy egy félősebb példánynál rendszeresen dolgoznak azon, hogy sem emberektől, sem más állatoktól ne kelljen félniük, majd a leendő gazdinál az új környezetbe könnyen be tudjanak illeszkedni, szocializálódni. Sok esetben az állatkák a szobatisztaságot is itt tanulják meg, tehát igen sokrétű, odaadó, és több esetben önfeláldozást igénylő munkát végeznek az itt tevékenykedő, nagyszívű emberek.

Állatrendőrség

Egyre elterjedtebbek az olyan kisebb állatvédő szervezetek is, akik az állatmenhelyek mellett-, vagy azokkal együttműködve dolgoznak. Az állatok számára szükséges, fontos holmikat sok esetben ők is biztosítják, ám alapvetően ők legfőbb feladatuknak a bajba jutott állatok megmentését, nehéz helyzetből való kiszabadulását, és a jogi háttér- és következmények biztosítását tartják, és folyamatosan ezért dolgoznak csapataikban.

Hasonló bejegyzések