Történelmi pillanatnak lehetett szem- és fültanúja mindenki, aki nyomon követte az eddig csak főként okostelefonjairól ismert kínai Xiaomi első noteszgépeiről szóló bejelentéseit, amelyek leleplezését hónapok óta súlyos pletykák tucatjai előztek meg.
Amint az várható volt, a Xiaomi valóban egy erősen az Apple MacBookjaira építő dizájnnal, hasonló tudással, ámde természetesen lényegesen kedvezőbb árral vértezte fel vékonyka laptopjait, amelyek kapcsán kiderült, hogy a Mi Notebook Air termékcsalád részeként rögtön kétféle változatban is kaphatóak lesznek, ezáltal 12,5 és 13,3 hüvelykes képátlóval várhatjuk őket.

A Xiaomi Mi Notebook Air-ről általában

A Xiaomi Mi Notebook Air elsődlegesen minimalizmust sugárzó külsejével igyekszik levenni a lábáról minden leendő vásárlót, akik eltérő konfigurációk közül válogathatnak majd a két képernyő átlójához illeszkedően. Mindkét masina Windows 10 Home operációs rendszerrel telepítve kerül forgalomba, és az ízléses fémházba kerülő hardverek kapcsán kijelenthető, hogy a gyártónak sikerült nagyon jól válogatnia, ezáltal az Intel processzorok köré felépített rendszeren egyáltalán nem érezhetjük majd, hogy egy Kínából érkezett masinával van dolgunk. Mindez természetesen korántsem meglepő a gyártó okostelefonjainak ismeretében!
A Xiaomi Mi Notebook Air egyébiránt az ár szempontjából is egészen barátságos kategóriát képvisel, noha egyelőre még nem tudni, hogy Európában pontosan mekkora összeget kell kifizetnünk azért, hogy valamelyik noteszgép büszke tulajdonosaivá válhassunk. Ami bizonyos, hogy a két laptop Kínában augusztus elejétől kerül a boltok polcaira, és míg a kisebbik 170 ezer forintos összegért már hazavihető, addig a másik ára sem csúszott sokkal 210 ezer forint fölé. Hogy mit kapunk ezért a pénzért?

Xiaomi Mi Notebook Air 12,5”

A Xiaomi Mi Notebook Air 12,5” a most bejelentett noteszgépek közül a kisebbik lesz, amely 12,5 hüvelykes képátlója ellenére is képes lesz az 1920×1080 pixeles, avagy full HD-s felbontásra. A gép középpontjába egyébiránt egy kétmagos Intel Core m3-6Y30 processzor került, amely 2,2 GHz-es órajelével nem tekinthető egy túl erős alapnak, ellenben bizonyára nem is a legújabb játékok, vagy a legösszetettebb programok futtatására álmodták meg a masinát, sokkal inkább egy kényelmes és olcsó irodai kisgépnek. Ennek ellenére azért a noteszgépnek nem okoz majd gondot a HD videók lejátszása sem, amihez az Intel HD Graphics 515 grafikus chip biztosítja a megfelelő alapot, a gyorsaságot pedig 4GB RAM szolgáltatja.
A noteszgép egy 128 GB-os SATA SSD-vel került felszerelésre, és a szokványos Bluetooth, illetve Wi-Fi támogatás mellett találhatunk rajta egy USB 3.1-es, egy USB 3.0-ás, egy HDMI és egy audi jack kimenetet is. A gép alig 1 kilogrammot nyom, holott arany és ezüstszínben elérhető burkolata fémből készült, de méretei nem kiugróak, ezáltal 292x102x12,9 milliméteresek.

Xiaomi Mi Notebook Air 13,3”

A Xiaomi Mi Notebook Air 13,3” a kérdéses noteszgép nagyobb, 13,3 hüvelykes, full HD felbontásra képes kijelzővel ellátott változata, amely szintén egy kétmagos Intel Core i5-6200U processzort kapott, ám kisebb testvéréhez mérten ez már 2,8 GHz-es órajelen ketyeg. Ezzel a masinával már összetettebb grafikai folyamatokat is futtathatunk majd, amit elsődlegesen az NVIDIA GeForce 940MX chipsettel kiegészített Intel HD Graphics 520 integrált grafikus vezérlőnek köszönhet a gépezet. A noteszgép ezen túlmenően 8GB memória mellett egy 256GB-os SSD-vel rendelkezik, és kisebb verziójához mérten egyel több USB 3.0-ás kimenet található rajta. Súlya ennek is alig 1,3 kilogramm, és míg méretei 310x211x14,8 milliméteresek, addig fémburkolata arany-, illetve ezüstszínekben érhető el.

Hasonló bejegyzések