Az élet minden területén kialakult kapcsolatoknak vannak lépcsőfokaik. Egy főnök-munkavállaló, egy tanár-diák, egy barátság de még a szomszédainkkal való kapcsolatunknak is vannak fázisai. Ezeket gyakran jellemzi az érzelmes időszak, a szürkeség, a megszokottság, a gyarapodás vagy éppen a vesztesség.

Minden esetre abban biztosak lehetünk, hogy a párkapcsolatunk intim pillanatai élik legjobban át ezeket a fázisokat. Hiszen az első időszakban, az a bizonyos rózsaszín köd könnyen nyálasabbá, érzelgősebbé teheti még a szexuális együtt léteket is. A hormonoknak köszönhető, hogy néha logikátlanul állunk a párunkhoz, és megérezzük „a pillangókat a gyomrunkban”. A test dopamin termelése magasabb szintet ér el mint eddig, emiatt az egész testünket átjárja az eufória, ami miatt az együtt létekre való igény is emelkedni kezd. Többen nyilatkoztak, akik csak alkalmi, szexuális kapcsolatot ápolnak, hogy hiába működik köztük a kémia, ha szerelem nincs, a szex sem az igazi.

Unalmassá vált az ágytorna? Nézd meg ezt

Ha elmúlik a rózsaszín köd

Pár hét, vagy hónap után következik a szexuálpszichológusok szerinti landolás időszaka. Ezen a lépcsőfokon kezd kitisztulni a kép, a kapcsolatban előfordulhatnak nézeteltérések. Felfigyelhetünk a társunk bosszantó, zavaró szokásaira. Gyakran úgy gondolhatjuk, hogy ezek új szokások, pedig csak az első szerelmi szakaszban nem tűnt fel nekünk. Ilyenkor kell meghozni azt a bizonyos döntést, vajon megéri megszokni ezeket a kellemetlenségeket vagy jobb még most véget vetni, és elmenekülni a kapcsolatból?

Összeköltözés utáni fázist akár temetési időszaknak is hívhatnánk. „lakva ismerik meg egymást..”- hangzik el gyakran ez a mondat. Bár sok ilyen régebbi bölcsességnek se eleje, se vége, ez mégis megállja a helyét még a mai rohanó világunkban is. A hétköznapi teendők befurakodnak a mindennapokba, ami nem feltétlenül rossz, de mindenképp figyelnünk kell arra, hogy ezek a lehető legkevesebb időt vegyék el a kapcsolattól. Az halaszthatatlan feladatokat osszuk meg egymás között, vagy próbáljuk meg együtt elvégezni őket.

Amíg az egyik fél sorban áll a postán, addig a másik takarítsa ki a fürdőszobát. Igyekezzünk kompromisszumokat kötni. Ha ezek az apróságok könnyen beilleszthetők a napi rutinok közé, akkor könnyen azon kapjuk magunkat, hogy egy tökéletesen működő kapcsolatban élünk. A tény, hogy számíthatunk egymásra, fellobbantja a kapcsolatot. És ilyenkor már a párunk apróbb, zavaró szokásait is könnyebben elfogadjuk, hiszen cserébe a hétköznapi teendőkben segítséget nyújt nekünk.

Legnagyobb hiba, ami miatt a legfrissebb kapcsolatból is menekülni fogunk

Gyakran azért fut zátonyra a friss kapcsolat mert a férfi megvárja, hogy a nő elvégezze a házimunkát, főzzön, mosson, takarítson, a pénzügyi helyzetet a kezébe tartsa, de közben természetesen járjon el dolgozni, és a szexuális igényeinknek is tegyen eleget. Amíg ők egyszerűen eljárnak dolgozni, hazaérnek pihennek, este pedig kifejezik nem tetszésüket, ha a párjuk a szex előtt bealszik, vagy nincs kedve hozzánk. Minden kapcsolatban a legfontosabb az, hogy a teendőket együtt végezzük el, és ne várjuk a másikra. Minél többet segítünk a párunknak, annyival több időt tudunk együtt tölteni.

Hasonló bejegyzések