Ma mindenki össze van kapcsolva a többi emberrel. Egy láthatatlan háló vesz minket körül, amit e-mailek, posztok, megosztások, kommentek, blogok és weboldalak tartanak egyben. Az igazat megvallva, az életünk nagy részét az interneten töltjük, valamilyen szinten mindig online vagyunk.

Éppen ezért ma még fontosabb, hogy figyelmet fordítsunk a személyes adataink védelmére és a megfelelő titkosítására. Ha megnézzük az adatokat, akkor az emberek több millió forintot költenek vírusírtókra és egyéb kibervédelemre, de még így sem tudjuk elkerülni a lopásokat. Pedig a Kalamazoo magazin több jó tippel is készült a védelmünk érdekében.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megvédjük a képernyőnket. Sajnos a legtöbben csak a jelszavakra és a hasonló internetes védelemre gondolnak, de megfeledkeznek a mögöttük lévő személyekről. Tény és való, hogy ha otthon dolgozunk, akkor kevesebb támadásra számíthatunk, azonban a kávézókban, a vonaton és a repülőgépen nem kerülhetjük el a kíváncsi tekinteteket. Szerencsére vannak olyan programok, amik lehetővé teszik, hogy a képernyőn megjelenített információ csak akkor legyen látható, ha közvetlen előtte állunk.

Védjük a gépet és az adatainkat

Ha megoldottuk, hogy az illetéktelenek ne tudják elolvasni a képernyőt, akkor jöhet az adataink védelme. Itt a legfontosabb mindig a jelszó lesz. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy mindenhol ugyanazt a jelszót alkalmazzák, így ha egyet megszereznek, akkor az összes programot és applikációt elbuktuk. Az is gyakori, amikor a rokonaink (általában gyerekeink) vagy éppen a háziállataink nevét használjuk, és mondjuk a kedvenc számunkkal vagy a születési évünkkel egészítjük ki. A valóságban azonban ezt fogják legelőször kipróbálni.

A jó jelszavak mellett nagyon fontos a biztonsági mentések használata is. Amikor a másolat elkészítése 10 percnél tovább tart, akkor gyakran halogatjuk, pedig a rendszeres másolatok megvédhetnek minket a lopásoktól. Ma már bármikor beállíthatjuk a gépet automatikus mentésre is, így miközben mi dolgozunk vele, magától elkészíti a másolatot.

Hasonló bejegyzések