A merevedési zavar – mint azt sokan tudják – azt jelenti, hogy a férfi nem tud olyan merevedést elérni, vagy fenntartani, ami elég szilárd lenne a minőségi együttléthez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfi ne lenne képes maszturbálni, vagyis önkielégítést végezni. Ez persze részben attól is függ, hogy mi okozza a merevedési zavarokat.

Az okok sokfélék lehetnek, fizikai és lelki tényezők egyaránt szerepet játszhatnak ebben. A fizikai okok között találjuk a szívbetegséget, a depressziót, a tartós álmatlanságot, a cukorbetegséget. De akár az ezekre szedett gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavarokat. Az ezek által okozott állapotok pedig megnehezítik az erekciót bármilyen körülmények között, beleértve a maszturbációt is.

Amikor viszont lelki tényezők játszanak szerepet a problémák során, mint amilyen a teljesítménytől való szorongás, a kapcsolati problémák vagy a stressz, akkor már más a helyzet. Ez megnehezíti, hogy a férfi eléggé felizguljon a partnerrel, de lehetséges, hogy képes lesz erekciót fenntartani, ha önkielégítést végez.

A mítosz nyomában

A maszturbáció merevedési zavarokat okoz – halljuk sokszor, azonban ez csak egy mítosz. Önkielégítést végezni normális dolog és nem okoz majd problémát a partnerrel való szex során sem. Azt, hogy ez segíthet-e a merevedési zavarok kezelésében, vagy szerepet játszhat-e a megelőzésében, nem lehet tudni. Nincs sok bizonyíték ugyanis arra, hogy bármilyen szexuális tevékenység megakadályozhatja az állapot kialakulását.

Az viszont valószínű, hogy a maszturbáció szerepet játszhat a stressz, a szorongás vagy más pszichológiai probléma által okozott merevedési zavar kezelésében. Ha valaki képes – akár ilyen formában is – szexuálisan teljesíteni, akkor magabiztosabb lehet abban, hogy a partnerrel való szex során is képes lesz erekciót szerezni és azt meg is tartani.

Ha valaki szakember segítségét veszi igénybe a merevedési zavar kezelésében, akkor azt a tanácsot is kaphatja, hogy próbálja ki az érintés más formáit otthon egyedül, vagy akár a partnerrel. A terápia során olyan módszerek is megtanulhatók, melyekkel a stresszt ki lehet vezetni a szexből.

Hasonló bejegyzések