Erdélybe a legtöbb magyarországi magyar nagyon szívesen utazik, hiszen a történelmi Magyarország részeként még mindig rengeteg elszakított honfitársunk él odakint, ezáltal idegen nyelv ismerete nélkül is elboldogulhatunk odakint, méghozzá csodálatos, mi több igazán festői környezetben. Ha te is éppen most készülsz Erdélybe utazni, érdemes átfutnod az alábbiakat, hiszen összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket utazás előtt tudnod kell.

Kezdjük az alapoktól

Erdély Romániához tartozik, éppen ezért hivatalos pénzneme a lej, de egyre több helyen eurót is elfogadnak már. A régióban a nyári időszámításban +3 órányi, a téliben pedig +2 órányi az időeltolódás. Románia nemzetközi hívószáma a +40, de ha onnan szeretnénk hazatelefonálni, akkor a +36-ot kell beütnünk a hívott szám elé. A legfontosabb telefonszámok között tarthatjuk számon a 955-öt, ami a helyi rendőrség száma, valamint a 961-et, amivel a mentőket hívhatjuk. Természetesen Erdélyben is él a nemzetközi segélyhívószám, avagy a 112 is.
Az uniós csatlakozás óta Erdélybe már érvényes személyi igazolvánnyal, vízum nélkül is beutazhatunk, ami mellett az uniós vámelőírások léptek érvénybe, ezáltal beutazáskor maximum 10 ezer dollárnak megfelelő készpénz lehet nálunk, a lőfegyverek, a régiségek és a gyógyszerek bevitelét, illetve kihozatalát pedig szigorú előírások szabályozzák, amelyekről érdemes előzetesen tájékozódni.

Az utazáshoz fontos lehet

Erdély egész területén az európai, valamint az országos besorolású utakat az elmúlt években fokozatosan felújították, de a megyei utak még mindig nagyon rossz állapotban vannak, így főleg télen érdemes előre érdeklődni az utak állapota felől. A zöld kártya megléte kötelező, ezáltal hatósági kérésre a járművezetőnek fel kell mutatnia azt. A díjszabás alá tartozó utakon az autósoknak úthasználati matricát (rovignetta) kell vásárolniuk minden egyes gépjárműre, kivéve motorkerékpárokra. A legkisebb az egy hetes, a legnagyobb az egy éves matrica. Hiánya súlyos büntetést vonhat maga után.
A Romániában érvényes KRESZ szabályok nagy általánosságban megegyeznek a Magyarországon ismertekkel. Különlegességet jelenthetnek a STOP táblával védett vasúti átjárók, valamint az is, hogy a rendőr Erdélyben számon kérheti az autóson a tűzoltó-készülék meglétét, illetve annak hiányát. Érdemes odafigyelni arra, hogy Erdélyben a felújítások ellenére gyakoriak az úthibák, a kisebb, főként hegyi falvakban pedig bármikor találkozhatunk az úton ácsorgó jószággal, esetleg komplett csordákkal is.
Romániában, de főként Erdély területén a bűnözési ráta nem haladja meg a környező országok, így Magyarország átlagát sem, a turistákat így nem fenyegetik különösebb veszélyek, az általános közbiztonság átlagosan jónak mondható. Ha orvosi ellátásra szorulunk, az Európai Egészségbiztosítási kártya mellett a román állampolgárokkal azonos egészségügyi ellátásban részesülhetünk – méghozzá díjmentesen.

Hasonló bejegyzések