Egy válóper sosem jelent pozitív eseményt a család életében, sőt mi több, a leggyakrabban egy hosszú, keserűséggel teli időszakot hoz magával. Azonban ez sok esetben köszönhető a két fél hozzáállásának, van tehát olyan területe ennek a kiváltképp nehéz szakasznak, amelynek megkönnyítése igenis rajtunk áll.

Mediáció

Egy jó ügyvédre a legtöbb esetben szükség van a válóper során, valamint érdemes megfontolni azt is, hogy a statisztikák szerint a válások több, mint fele megegyezéssel zárul le, még a tárgyalások sorozatát megelőzően. Sok család számára jelent tehát optimális megoldást a mediáció, ahol a döntés az ő kezükben van, és nem a bíróságéban. A válóper megindítása előtt érdemes mindenképpen végiggondolni, hogy mik a pontos céljaink, és mik lehetnek a folyamat következményei. Ebben bátran lehet tanácsot kérni akár gyermekelhelyezéssel, akár a házassági vagyonközösséggel kapcsolatosan tapasztalt ügyvédtől.

A gyermek érdekei

Ha a házastársaknak már van gyermekük, akár több is, akkor az egyik legfontosabb kérdés az Ő helyzetük eldöntése lesz. Nagyon fontos, hogy a válás folyamata során meghozott döntések minden esetben összhangban legyenek a gyermekek érdekeivel, és ne csak a saját magunkét tartsuk szem előtt. Ők lesznek azok, akik a legjobban meg fogják szenvedni a válás tényét és folyamatát, ezért elengedhetetlen, hogy amiben csak lehetőségünk van rá, legyünk rájuk tekintettel.

Közös ügyek lezárása

Akármi is a válás kiváltó oka, mindenképpen vegyük figyelembe, hogy egy házassági bontóper nem az igazságszolgáltatásról szól, sőt, nem is a házasság megromlásában hibás fél megbüntetéséről, hanem a közös ügyek lezárásáról. Ezért nagyon fontos, hogy a tárgyalásokon ne a bosszúvágy vezéreljen minket, hanem mindenképpen annak előremozdítása, hogy a közös időszak mindenféle szempontból sikeresen és mihamarabb lezáruljon, majd az új élet minél előbb elkezdődhessen.

Hasonló bejegyzések