Ahogy az első tejfogak előbújnak a baba szájában, már is oda kell figyelni azoknak az ápolására és rendszeres tisztítására. Jó már ebben az időben bevezetni a szájápolást a gyerekek életébe, mely eleinte kitűnő közös játék, később pedig jól betanult rutin lehet.
Fogorvosok úgy tartják, a kicsi gyerekeknél a legfontosabb az esti fogmosás és miután megmostuk együtt a gyerek fogait, már ne igyon az ágyban az elalváshoz kakaót vagy teát, hiszen akkor kezdhetjük elölről az egészet.
A tejfogak is el tudnak romlani
Nagyon elkeserítő látni, ha egy kisgyereknek pár évesen már lyukas fogai vannak. Ez nem az ő hibája, hiszen csakis a szülő felelőssége megtanítani neki és megszerettetni vele a fogmosást. A problémát azok a baktériumok okozzák, amelyek táplálkozás során savat termelnek. A szájba kerülő szénhidrát lebontása után ugyanis olyan sav keletkezik, amely a tejfogakból is kivonja a kalciumot, így károsítja a kis fog szerkezetét és később komolyabb problémákat is tud okozni.
Sokan mondják, hogy ne adjunk cukros dolgokat a gyereknek, hogy megóvjuk a fogait. Azonban a cukrok olyan dolgokban is jelen vannak, amikre nem is gondolnánk. Nem csak az édességek, de a szénhidrátok is nagy veszélyt jelentenek a szép, egészséges fogsorra. Cukor pedig szinte mindenben megtalálható, még a zöldségekben és gyümölcsökben is. Teljesen szűrni nem tudjuk a cukros dolgokat, ezért inkább arra kell összpontosítani, hogy egy nap se maradjon el a szájápolás. Ha a gyerkőcnek még csak 1-2 fogacskája van, vásároljunk neki babáknak való fogkefét, ami egy recés szilikon anyag, mellyel könnyedén át tudjuk dörzsölni a fogait.
Amennyiben már 5-6 fogacska is van, akkor viszont már érdemes fogkefét használni és megtanítani neki, a helyes fogmosási technikát. Ma már gyártanak olyan fogkrémeket, melyet nyugodtan használhatunk akár a legkisebb gyerekeknél is, ezt pedig ők szeretni is szokták általában, hiszen nem csak tisztítják a fogakat, hanem finomak is. Eleinte jó móka lesz együtt fogat mosni fürdés után, kis időn belül, pedig ahogy ügyesedik a gyerkőc, büszkén fogja mutatni, ahogy tisztává tudja mosni a kis fogacskáit egyedül.

Hasonló bejegyzések