Az utóbbi években egyre több haláleset történt – főként szén-monoxid mérgezés – a fűtési szezonban, ami azért szomorú hír, mert minden egyes ilyen esemény a figyelmetlenségen, a nemtörődömségen múlott, hiszen a fűtőberendezések rendszeres karbantartásával vagy csak szimpla ellenőrzésével garantáltan elkerülhetők lettek volna.
Mivel sokan még a legalapvetőbb szabályokkal sincsenek tisztában a fűtési eszközök biztonságos használatával kapcsolatban, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb alapszabályokat.

1. Minden esetben csak és kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, engedélyezett és ellenőrzött tüzelő- valamint fűtőberendezést használjunk.
2. Ha nyílt lánggal üzemelő berendezést használunk – legyen az akár fűtő-, akár főzőkészülék –, mindig legyünk kellően óvatosak és körültekintőek.
3. Soha nem a lakó, hanem a tulajdonos felelőssége az, hogy a gázzal üzemelő berendezéseket biztonságos, üzemképes állapotban tartsa.
4. Az ellenőrzést évente, szakemberrel kell elvégeztetni, amit a gyártó is előír minden egyes új készülék megvásárlásakor.
5. Ne csak a gázzal üzemelő berendezéseket ellenőriztessük szakemberrel, hanem az olyan tűzveszélyes folyadékkal vagy más alapanyaggal üzemelő fűtőkészülékeket is, amelyek égésterméke fulladásveszélyt okozhat. Ehhez kapcsolódóan soha nem szabad fűtőanyagot vagy gyúlékony anyagokat alkalmazni ilyen berendezések közelében.
6. Szintén nem szabad éghető anyagot tenni semmilyen szilárd tüzelőanyaggal, például fával vagy szénnel üzemelő fűtőberendezések közelébe sem, mert kipattanhatnak szikrák, amelyek könnyedén tüzet idézhetnek elő. Az ilyen tüzelőberendezések ajtóit tartsuk mindig zárt állapotban vagy rendszeres kontroll felett.
7. Ha utántöltős tüzelő- vagy fűtőberendezéssel rendelkezünk, minden esetben csak a gyártó által ajánlott vagy előírt tüzelőanyagot használjunk, máskülönben tűz keletkezhet.
8. Alaposan meg kell válogatnunk a begyújtáshoz használt alapanyagokat is, ezáltal használjunk mindig a gyártó által engedélyezett, előírt vagy ajánlott alapanyagokat.
9. Mindig győződjünk meg arról, hogy a tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezések esetében a szellőzés megfelelő, hiszen ezzel a szén-monoxid mérgezés nagy mértékben megelőzhető, az esetek többségében ezt ugyanis az elégtelen szellőzés okozza.
10. Mindig helyezzünk fel, lehetőleg minden egyes helyiségbe olyan érzékelőket, amelyek a szén-monoxid szintjének emelkedését mérik. Válasszunk drágább, de megbízhatóbb, mások által ajánlott készüléket, amelyek ellenőrzéséről fűtési szezonban hetente bizonyosodjunk meg.
11. Soha ne használjunk fűtésre gáz tűzhelyet, mert mérgező gázokkal dúsíthatja a levegőt.
12. Ha folyékony tüzelőanyagot tárolunk, gondoskodjunk arról, hogy ne érje közvetlen napfény, hő és a helyiség jól szellőzzön.
+1. Soha ne javíttassunk fűtőberendezést olyannal, aki nem hivatásos szakember és olcsó munkát ígér, mert ez könnyen a családunk életébe is kerülhet!

Hasonló bejegyzések