A fogászati implantátumok állnak a legközelebb az egészséges, természetes megjelenésű fogakhoz. Ezek pótolják a hiányzó fog gyökerét és koronáját, és meghosszabbítják a környező természetes fogak élettartamát.

Emellett segítenek fenntartani az állkapocscsont támasztékát, ami nemcsak az esztétikai, hanem a kényelmi szempontok miatt is fontosak. A helyes tisztításuk érdekében, érdemes betartani az IMED következő tanácsait.

Tipp 1: használjunk puha sörtéjű fogkefét

Fogászati implantátumok esetén mindig puha sörtéjű fogkefét kell használni a tisztításhoz, mert ezek kisebb valószínűséggel sértik meg az ínyt vagy okoznak vérzést, mint a közepes vagy kemény sörtéjű kefék. Ha lehetséges, váltsunk elektromos fogkefére, mivel az hatékonyabban tisztítja a fogakat és az ínyt.

Tipp 2: használjunk szájöblítőt

Ma többféle szájöblítőt találunk, úgyhogy a választék igen széles. Igazából kicsit mindegy, hogy melyiket vesszük le a polcról, az a fontos, hogy rendszeresen használjuk. Az új fogaink meg fogják hálálni a törődést.

Tipp 3: naponta kétszer mossunk fogat (legalább)

Ha fogászati implantátum van a szánkban, a napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a káros baktériumokat. Ha pedig a nap folyamán még egyszer meg tudjuk mosni, akkor az ebédből visszamaradt ételdaraboktól is megszabadulunk, javasolja a feherdental.hu.

Fotó: feherdental.hu

Fotó: feherdental.hu

Tipp 4: használjunk fogselymet

Vannak olyan fogselymek, amiket kifejezetten az implantátumok tisztítására terveztek, és segítenek abban, hogy fogak és az íny baktériummentes maradjon a fogászati implantátum beültetése után.

A fenti tippek betartása mellett az implantátumok előtti és utáni gondozására is szükség van. Előtte például az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók jelentősen csökkenthetik a fertőzés kockázatát és a műtét alatti kellemetlenségeket. A műtét után egy-két napra lehet szükség a teljes felépüléshez. Ekkor még érezhetünk némi kellemetlenséget és duzzanatot, amely pár nap elmúlik. Ilyenkor mindig kövessük az orvos tanácsait.

Hasonló bejegyzések