Sok férfi küzd szex közbeni problémákkal, a szexuális diszfunkció oka sokféle lehet. Az egészségi állapot, a párkapcsolati gondok és a stressz egyaránt okozhatja. A kutatások azt mutatják, hogy a férfiak mintegy 31 százalékának, a nők 43 százalékának vannak nehézségei a szex során

A szexuális problémák számos típusa kezelhető, javítható, és ezek a problémák eltérő mértékben befolyásolják egy pár szexuális életét. Vannak átmeneti zavarok és olyanok is, melyek tartósan fennállva rányomják a bélyegüket az egész kapcsolatra. Az orvostudomány fejlődésével ezekről a problémákról is egyre többet lehet tudni, és ez új utakat nyit a gyógyulás felé is.

Ha hiányzik a vágy

A szexuális problémák egyik típusa a vágy hiánya, diszfunkció az erekció hiánya, vagy a rövid ideig tartó erekció. Mint ahogy a túl lassan vagy túl gyorsan bekövetkező orgazmus is zavart jelent. Sokan képtelenek az orgazmusra. Az okok lehetnek lelki és szervi, testi okok. Mint ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is. A potenciagondokkal foglalkozni kell, nem szabad elhanyagolni ezeket. Minél hamarabb felismerjük a problémát és a nyomába eredünk, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

A pénisz betegségei

A pénisz deformitásai is okozhatnak szexuális diszfunkciót, potenciazavart. Az egyik ok a Peyronie-kór lehet, ilyenkor a kollagén vagy a hegszövet felhalmozódása miatt a pénisz burka hegesedni kezd, és a pénisz eltorzul, megferdül. Súlyos állapotában már nemcsak merevedéskor, hanem nyugalmi állapotban is látható a ferdülés. Ennek a betegségnek az oka nem ismert, néha viszont magától meggyógyul, de van, hogy műtéti beavatkozásra is szükség van. Leginkább a harmincas éveikben járó férfiakat érinti, nem gyakori betegség, a férfiak 0,4-9 százaléka érintett benne.

Más szervi problémák is okozhatnak szexuális zavarokat, ilyen a retrográd ejakuláció, ilyenkor az ondó nem távozik a péniszből, hanem visszamegy a hólyagba. Ez olyan cukorbetegeknél fordulhat elő, akiknek idegkárosodásuk van, valamint hólyag- és prosztataműtét után is lehetséges.

Hasonló bejegyzések