Számos történetet lát napvilágot, ahol az egyik vagy másik fél arra panaszkodik, hogy a párja alaptalanul féltékeny, vagy, hogy őt mennyire zavarja, hogy a párja jóba van az exével, a barátjával, barátnőjével stb.

Okos tanácsok persze mindig vannak, egyesek megerősítik a tanácstalan felet abban, hogy igen, jogos az aggodalma, mások beszólnak, hogy lám, most készül tönkre tenni egy kapcsolatot. A féltékenység sosem jó, és valóban egy kapcsolat végét is jelentheti. De mit tehetünk vele vagy ellene?

Nos, általában azt szokták mondani, hogy az féltékeny, aki bizonytalan önmagába, és persze a kapcsolatába a párjával. Ha biztosak vagyunk magunkban, akkor alapvetően fel sem merülhet bennünk, hogy a párunk félre lép, és a barátaiban, exeiben nem potenciális vetélytársat, ellenséget látunk.

Amennyiben tehát felüti a fejét a zöldszemű szörnyeteg, érdemes előbb saját magunkat megvizsgálni, és nem egyből személyes támadásnak venni, hogy a párunknak rajtunk kívül is vannak ellenkező nemű ismerősei.

Lehet jogos a féltékenység?

Persze olyan eset is van, amikor a párunk valóban jobban ragaszkodik egy ellenkező nemű barátjához, vagy akár az exéhez, mint kellene. Ilyenkor jogos lehet a féltékenységünk, ám ebben az esetben egy őszinte beszélgetés a legjobb módja annak, hogy megmaradjon a bizalom, és túl tudjuk jutni az efféle akadályokon.

Az elfojtott lelki gondok, akár testi tünetek képében is manifesztálódhatnak, férfiak esetében még potenciazavarokhoz is vezethetnek. Célszerű ilyenkor leülni a párunkkal, és tisztázni az érzéseinket, és azt is, mennyire bánt minket a viselkedése. Viszont legyünk reálisak.

Attól, hogy jobban ragaszkodik egy barátjához, még nem jelenti azt, hogy megcsalna minket, ezért nemcsak neki kell kompromisszumot kötnie, hanem akár nekünk is. Az viszont sosem célravezető, ha csak duzzogunk, veszekszünk, és megtiltunk dolgokat a párunkat.

Ha valóban szeret minket, és a mi aggályaink is reálisak, akkor egy őszinte beszélgetés megoldás lehet a problémánkra.

Hasonló bejegyzések