Számos helyen klímával hűtött, vagy fűtött helyiség fogad minket, nagyon hasznosak több szempontból is, nemcsoda hát, hogy mi is kedvet kapunk hozzá otthonunkat illetően, ha esetleg még nem rendelkezünk velük.
Ám egy klíma nemcsak abból áll, hogy felszereljük, és élete végéig működik: van néhány igen hasznos ötlet, aminek segítségével kihozhatjuk belőlük a maximumot! Lássuk, melyek is ezek!

0. Tipp: Kattints, olvass, tanulj..

1. Tipp: A kiválasztásnál…

A vásárlásnál igen fontos szempont, hogy mindig annak függvényében válasszunk, hogy mekkora helyiséget kell majd hűtenie/fűtenie. Ugyanis, ha a helyiség méretéhez képest kicsi a teljesítménye, akkor nagyon sokat fogjuk járatni, és rengeteg költséget termel majd nekünk, emellett pedig idő előtt tönkre fog menni. Ha pedig túl nagy teljesítményű berendezést vásárolunk az adott helyiséghez képest, akkor a kezdeti beruházás fogja indokolatnalul megkopasztani pénztárcánkat. Ezért mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni már a választás során is, hogy igényeinkhez képest a legoptimálisabb készüléket választhassuk.

2. Tipp: Az inverteres csodák

Ma már igen modern klímákat találunk a piacon, a választék egyre szélesebb. A hagyományos On/Off típusú berendezések helyett érdemes inkább egy invertereset választani, mivel a régiek használata mellett folyamatosan fennálló problémát jelent, hogy a helyiségben vagy túl meleg, vagy túl hideg van, ugyanis állandóan ki-, és bekapcsolnak. Ezzel ellentétben az inverteres csodák folyamatosan működnek, és csak a kompresszor fordulatszámát változtatják, így mindig egyenletes, kellemes hőmérséklete biztosítanak, télen is. Emellett pedig sokkal csendesebbek, mint társaik, és még ennél is kevesebbet fogyasztanak.

3. Tipp: A beszerelés és a szakszerűség fontossága

A készülékek beszerelését mindenképpen szakemberrel ajánlatos elvégeztetni, mert ez az egyik garancia arra, hogy tökéletesen működik majd, és biztosan nem termelünk magunknak plusz költséget a “csináld magad” megoldásokból eredő hibákkal. Fontos az is, hogy a beltéri egység mindig olyan helyre kerüljön, ahol közvetlenül nem ránk fújja a levegőt, mert ebből akár betegségek is könnyen kialakulhatnak.

4. Tipp: A tisztíttatás és karbantartás nélkülözhetetlen

Elengedhetetlen, hogy az előírt időközönként tisztíttassuk a rendszert, és folyamatosan karban legyen tartva, természetesen szakember által, a fentebb leírtakból kifolyólag. Ez fogja garantálni a rendeltetésszerű állapotot és az üzemidő maximális kihasználását. Emellett pedig számos betegséget előzhetünk meg általa, ugyanis olyan készülék, amely nincs rendszeresen és szakszerűen karbantartva és tisztítva, baktériumtenyészetekkel lehet telis-tele, és ezt a levegőt lélegezni folyamatosan igen káros egészségünkre.

5. Tipp: A külső árnyékolók

Ha nyáron nagyon tűz a nap, akkor érdemes külső árnyékolót használni, a hűvösebb éjszakákon pedig szorgalmasan szellőztetni. Ezzel egyrészt nagyon sokat segítünk a klímánknak, másrészt pedig spórolhatunk is vele.

+ 1 Tipp: Párologtató használata

A klímaberendezés folyamatos üzemeltetése a helyiség levegőjének páratartalmát is befolyásolja, mégpedig csökkenti, ami által egy szárazabb levegőt fogunk belélegezni, ez ér minket nap, mint nap. Ennek következtében szemszárazságot tapasztalhatunk, és egyéb irritációkat is okozhat. Ezt megelőzendő érdemes párásítani a benti levegőt, amire többféle módszer is létezik: például egy csinos kis kerámiatálacska teli vízzel, vagy éppen a ruhák szárítása az adott helyiségben, ami által még gyorsabban meg is száradnak majd.

Hasonló bejegyzések