Már számtalan írás foglalkozott mind a nyomtatott sajtóban mint az online médiában azzal, hogy Budapest lett a világ második legszebb városa wfí 2017-es szavazáson. Ez kiemelten szép teljesítmény, a neves Condé Nast Traveler utazási magazin által felmért eredményben, hiszen olyan városokat előztünk meg mint Róma, Párizs vagy Barcelona.
A magyar főváros 100 pontból 86,09 összpontszámmal érte el az ezüst érmet és egyedül Firenze előzte meg egy hajszálnyival az általa elért 86,53 pontjával. A felmérés szerint a turisták a város hangulatát, a szép építményeket és a közterek állapotát is figyelembe vették.
Bár Magyarország köztereinek állapta összességében jónak mondható, érdemes időt szánni arra, hogy áttekintsük, vajon Budapest legnagyobb terei hogyan fogadják a látogatókat. A közterek a pihenni vágyók, a hétköznapi rohanásból kiszakadni szándékozók mencsvárai, ahol élvezhetik a természet által nyújtott látképet, amelyet az építészeti csodák remekművei díszítenek. A sok szobor, a parkosított, virágokkal borított rész és a minőségi kőburkolatok adják meg Magyarország köztereinek azt a jellegzetes hangulatát, amely képes egy olyan nyözsgő városban is békét és meghittséget varázsolni mint Budapest.

Sok terünk esett át felújításon az elmúlt években

Ha a legsikeresebb projekteket szeretnénk kiemelni, mindenképpen a Millenáris Park és az Erzsébet téri Gödör az említésre méltó példa. Bár mindkét tér csak félig köztér, mégis a kortárs formavilág és a bátor anyaghasználat egy friss megoldást kínál az oda látogatóknak. A Gödör pedig Budapest főtere lett mára, ezért nem csoda hát ha súlyos lehasználtságban szenved. A Kosztolályi Dezső tér is sikeresen megújult de a Szent Gellért tér csak félig készült el és a Móricz Zsigmond térre ráférne a felújítás. Jó hír azonban, hogy új közterek alakultak ki a tétényi úti, a rákóczi téri és a Népszínház utcai mgállók környékén és teljesen megújult a Baross tér is.
Budapest Szívében a Hild tér és a Ferenciek tere is megújuláson esett át és az oda érkezők végre már nem a közönséges térkövekkel találkoznak, hanem minőségi kőburkolatok kerültek beépítésre. A Liszt Frenc tér is új beton térkővel és díszburkolattal lett gazdagabb, akárcsak a józsefvárosi Lőrinc pap tér. A Szent István tér a 12. századi római cosmata művészetet idéző térburkolatot kapott. Ezzel persze nem ért véget a közterek felújítási sorozata és számtalan tér fog a közeljövőben is megszépülni a budapestiek és a turisták legnagyobb örömére. Így talán nemsokára, már az első helyet is elérhetjük a világ legszebb városa szavazáson.

Hasonló bejegyzések