Koplalás nélkül könnyebb fogyni

A fogyókúrázók nagytöbbsége már a hozzáállással elrontja az egész diétát és vagy nem fogy vele, vagy fogy, de hamar vissza is szedi magára a nagy nehezen leadott kilókat. Bár igaz, hogy kalóriadeficit kell a súlyvesztéshez, de önmagában ennyit tudni nem elég a hatékony, tartós és főleg egészséges fogyáshoz.

Hogyan fogyhatunk könnyedén? Klikk ide

Mi az a kalória deficit?

A szervezetnek bizonyos mennyiségű energiára van szüksége mindenhez. Az életfunkciók fenntartásához ugyanúgy, mint a bonyolultabb gondolatokhoz, vagy bármilyen mozgáshoz, tevékenységhez. Alapvetően egy átlagos felnőtt ember 1500 – 2000 kalóriát „éget” csupán azzal, hogy él. még alvás közben is energiát használ fel szervezetünk, hiszen ereinkben kering a vér, lélegzünk, anyunk működik, szerveink sosem alszanak. Az energiát táplálkozással biztosítjuk magunknak és amennyiben több energiát tartalmazó ételt, italt viszünk be adott idő alatt, mint amennyit elhasználunk, a fölösleg egy része elraktározódik, és hízunk. ha pont annyit kap szervezetünk, amennyit el is használ, akkor stagnáló állapot jön létre, de ha fogyni akarunk – értelemszerűen – kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyire szükségünk van. Ez utóbbit nevezzük kalóriadeficitnek, ami valóban a hatékony fogyás alapvető „kelléke”.

Miért nem elég csak annyit tudni, hogy kevés kalóriát vigyünk be?

Azért nem elég csupán minimalizálni a napi kalóriabevitelt, mert a szervezetnek rengeteg különböző anyagra van alapvető szüksége az életfunkciók fenntartásához, a szervek megfelelő működéséhez és a szervezet regenerálásának biztosításához. Ha ezeket nem kapja meg, sokkal erőteljesebb éhségérzetet generál, mivel jelzi folyamatosan, hogy nagyon szüksége lenne valamire. És bár a fogyókúra szempontjából ez a látványosabb probléma, van ennél fontosabb gond is. A fontosabb gond nem más, mint az egészségi állapot romlása, a közérzet a koncentrációs képesség hanyatlása.

Mire van szüksége a szervezetnek?

Szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, melyeket az ételeinkből és italainkból biztosítunk. Ha gyors felindultságból, de kevés tudásanyaggal arra jutunk, hogy a zsírt, szénhidrátot száműzzük étrendünkből, hogy így fogyjunk, így tüntessük el a zsírpárnákat, a narancsbőrt, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy fogytunk, de rosszul érezzük magunkat és bár kevesebbet mutat a mérleg, mégis marad rajtunk zsír. Persze hogy marad, ahhoz, hogy a zsír ilyen koplalós diétával eltűnjön sok idő kell.

A szervezet ugyanis nem azonnal a zsír raktárhoz nyúl, ha szüksége van tápanyagra. Sok esetben éli föl saját magát, és inkább az izomrostok közti zsírból állít elő fehérjét a központi idegrendszer működésének biztosítására. Szervezetünk számára ez az elsődleges, így még akár a csontozat épségét is feláldozza ezért, bár azt már csak a legvégső esetben. Szóval be kell vinnünk napi szinten szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket is, de nem mindegy, miből. vannak ezeknek ócska és értékes fajtáik is. Például a fehér kenyér igaz, hogy nagyon finom, de nagy ellensége mindenkinek, míg a barna, teljes kiőrlésű vagy más gabonából (például rozs) készült kenyerek értékes anyagaikkal táplálják a szervezetet, miközben megfelelő mennyiséget fogyasztva belőlük koplalás nélkül, egészségesen fogyhatunk a kívánt súlyra.

Mindezek fényében, hogyan diétázzunk?

  • Dolgozzunk kalória deficittel!
  • Étkezzünk változatosan, válogassuk össze minden napra a számunkra szükséges szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó ételeket.
  • Mérjük pontosan és tartsuk be az adagokat!
  • Diéta előtt tájékozódjunk arról, mire van szüksége szervezetünknek, naponta miből mennyi kell és ezt milyen ételekkel tudjuk biztosítani! Talán ez a legfontosabb, hiszen ötletszerűen, a „majd csak lesz valahogy” elvre építve semmiképpen nem lehet megfelelően fogyni, egészségesnek maradni és megtartani az elért eredményeket.
  • Igyuk meg a számunkra szükséges vízmennyiséget! Alapvetően a napi kettő liter folyadékot (lehetőleg tiszta vizet) minden felnőtt embernek el kellene fogyasztania egészsége megőrzésének érdekében, de sokaknál ez lehet három liter vagy annál több is. Ez a mennyiség függ a testtömegtől, függ a sporttól, amit űz, a külső hőmérséklettől és a táplálkozástól is, ezért nem csak egyénre lebontva változó, de még évszakra és tevékenységre is.

Együnk többször kicsi adagokat és semmiképpen ne feledkezzünk meg egy-egy étkezésről, valamint ne együnk meg egyszerre két adagot, mondván úgy napi bontásban vagyunk, majd kihagyom az uzsonnát. Teljesen rendben van, ha néha marad egy kis hiányérzet étkezés után.